Tijdelijke verergering

Deel hier jouw verhaal over je oorsuizen met andere jongeren.
BertVdH
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 Nov 2015, 09:25

Tijdelijke verergering

Berichtdoor BertVdH » 02 Nov 2016, 09:46

Even wat frustratie van me afschrijven.

Ik ben 27 jaar en vier over een viertal maand de achtste verjaardag van mijn tinnitus. Mens, wat vliegt de tijd.

Na acht jaar ben ik er vrij goed in geslaagd de tuut een plaats te geven. Het heeft ook niet echt een grote invloed gehad op mijn leven, buiten dat ik wat voorzichtiger omspring met luide plaatsen zoals de bioscoop, luide cafés enzovoort.

Nu heb ik - zoals iedereen waarschijnlijk - af en toe last van een opflakkering/verergering van mijn tinnitus. Dat komt veelal door in een omgeving te vertoeven die misschien toch iets te luid was. Het goede nieuws is wel dat het altijd is overgegaan - al weet ik niet of dat komt doordat de tinnitus opnieuw zijn 'normale' niveau bereikt, of omdat mijn hersenen erin slagen zich voor de zoveelste keer aan het veranderde geluid aan te passen.

Soit, vorige week heb ik meegedaan aan een caféquiz. Tijdens de quiz zelf speelde er natuurlijk geen muziek, maar nadien ging de radio wel op. Nu zou je kunnen zeggen van 'oké, luide muziek, tijd om de oordoppen in te doen', maar eigenlijk viel het volume heel goed mee. Ik denk echter dat de muziek en het gepraat geleidelijk aan luider en luider werden, want na een uur merkte ik plots toch wat hinder op. Maar omdat het volume zo traag steeg, heb ik nergens de reflex gehad om mijn oordoppen in te steken. Goed, meteen mijn biezen gepakt, en even later werd ik in bed getrakteerd op een stevig fluitconcert.

We zijn ondertussen een week verder, en mijn tinnitus is nog helemaal niet naar zijn 'normale' niveau gezakt. Bovendien heb ik sinds enkele dagen een verkoudheid, wat - bij mij alleszins - het zaakje verergert.

Maar goed, ik trek me op aan de gedachte dat de verergeringen de vorige keren allemaal van tijdelijke aard waren. Hopelijk gaat het dit keer ook over, maar het is toch telkens bang afwachten. Ik heb wel genoeg ervaring met tinnitus om er redelijk kalm bij te blijven, maar ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig m'n vingers in m'n oren steek om te checken hoe het met het volume gesteld is. Net zoals acht jaar geleden.

Bon, de frustraties zijn bij dezen min of meer van me afgeschreven.

Nog een geluk dat we die quiz gewonnen hebben. Dat maakt de verergering toch nog een beetje waard. :)
Annavdbroucke
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 Okt 2016, 15:00

Re: Tijdelijke verergering

Berichtdoor Annavdbroucke » 03 Nov 2016, 16:33

Hey Bert!

Wat goed dat je je weg naar het forum hebt gevonden om je hart te luchten.

Ik ben blij om te zien dat de tinnitus je niet tegenhoudt om leuke dingen te gaan doen! En je oren op de plaatsen die je opsomt dan inderdaad beter te beschermen, is het beste wat je kan doen. Natuurlijk is het dan frustrerend dat je dan op zo'n avond waar het geluidsniveau misschien bedrieglijk overkwam, direct weer de gevolgen draagt!

Als ik het goed begrijp is de luidheid van je tinnitus wel al wat gezakt -wat goed nieuws is!- en is die verkoudheid ook een extra lastige factor. Na al die jaren ken je je tinnitus waarschijnlijk al door en door... Doe je normaal bepaalde dingen wanneer je last hebt van een opflakkering? Ik zou zeggen: probeer dat dan zeker opnieuw en rust ook voldoende! Zowel rust gunnen aan je oren als zelf goed ontspannen zijn heel belangrijk.

Verzorg die verkoudheid goed. We duimen mee dat het weer een stuk beter gaat als die opgelost is!

Laat je binnenkort nog eens weten hoe het gaat?

Groetjes, Anna

Oja, en proficiat met de overwinning! ;)
BertVdH
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 Nov 2015, 09:25

Re: Tijdelijke verergering

Berichtdoor BertVdH » 07 Nov 2016, 11:35

Hoi Anna

Bedankt voor je reactie!

Ik doe niet meteen iets speciaals als ik last heb van een opflakkering. Natuurlijk mijd ik luide omgevingen dan wel als de pest, en m'n gaming headset geef ik dan ook eventjes rust.
De verkoudheid is nog niet voorbij (heb ik natuurlijk weer een goeie te pakken) en het volume is nog steeds hoog.

Ik probeer er zo weinig mogelijk op te letten, maar zelfs met bijna acht jaar tinnitus op de teller is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid.
Toch merk ik wel dat m'n aandacht er nu minder snel naartoe gaat dan op het moment van mijn eerste bericht.

Misschien hebben mijn Play-Doh-hersenen zich alsnog lichtjes herkneed.

Cheers
Bert
BertVdH
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 Nov 2015, 09:25

Re: Tijdelijke verergering

Berichtdoor BertVdH » 22 Nov 2016, 09:32

Even een kleine update. De verkoudheid is ondertussen al een tijdje voorbij, maar de verergering helaas niet.

Het rare is dat ik er een tijdje geen last van gehad heb (of er tenminste niet op lette) tot ik vorige week - op een doordeweekse avond in de zetel voor de tv - merkte dat mijn rechteroor (of - hersenhelft) opnieuw stevig aan het tuuten was. Ik heb er echt geen verklaring voor.

Misschien dat ik toch na acht jaar eens ga informeren over TRT. Dat zou niet zo ver van mijn deur moeten zijn, geloof ik, want ik woon in Gent.
Bert
Oprichter
Berichten: 110
Lid geworden op: 01 Nov 2015, 14:55

Re: Tijdelijke verergering

Berichtdoor Bert » 22 Nov 2016, 22:12

Dag Bert,

Het feit dat je aandacht er plots weer opnieuw naar toe ging, kan verklaren dat je er nu weer meer last van hebt. Daarom denk ik ook dat TRT voor jou zeker interessant zou kunnen zijn. Je kan altijd een in-take gesprek doen om te kijken of jij er mee geholpen kan worden :).

Terug naar “Jouw verhaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast