Boek 'EHBOorsuizen' van Olav Wagenaar


Door:

bert

2015-11-11

Tinnitus of oorsuizen heeft heel wat verschillende oorzaken. De meest gekende oorzaak is gehoorschade, opgelopen na bijvoorbeeld een nachtje uit. Maar er zijn heel wat andere factoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. Zo kan tinnitus zelfs veroorzaakt worden door stress of stress kan ook zorgen voor een toename van het geluid in je oor omdat het zenuwstelstel activeert om alerter te zijn. Olav Wagenaar beschrijft in zijn boek – Eerste Hulp Bij Oorsuizen (EHBO) - alle oorzaken één voor één aan de hand van praktische voorbeelden. Hij stelt je telkens voor aan een persoon en beschrijft het ontstaan van tinnitus bij die man of vrouw. Hij legt daarbij zijn behandelplan uit, en al snel blijkt dat het meestal om een psychologisch plan gaat. In vele gevallen moet namelijk een vicieuze cirkel doorbroken worden, want het is die cirkel die vaak voor een toename van de pieptoon zorgt. Door de negatieve gedachten rond tinnitus te verwijderen en door beter te begrijpen wat die pieptoon nu precies betekent, zou de pieptoon al een stuk minder kunnen worden.

Het boek is zeer rijkelijk geïllustreerd. Het is dus geen saai uitziend boek met ontelbaar veel bladzijden en een klein zwart lettertype. De lay-out nodigt uit om erin te lezen. De voorbeelden zijn telkens in een ander kleur gedrukt zodat je weet dat er een andere persoon aan bod komt. Hierdoor hoef je ook niet alles te lezen en kan je zelf je keuze maken. Alles is heel helder uitgelegd: geen ellenlange zinnen met moeilijke woorden, maar gewoon duidelijke taal. Het boek is vooral bedoeld voor mensen die zelf tinnitus hebben. Het is aangevuld met tips om ermee om te leren gaan en om controle te krijgen over je eigen pieptoon. Olav Wagenaars boek biedt inzicht in wat tinnitus nu concreet is, en dat is erg handig, want iemand met inzicht, staat al een hele stap verder. Volgens Olav zouden mensen alleen al bij het horen van het woord ‘oorsuizen/tinnitus’ heel angstig worden. Niet verwonderlijk natuurlijk als je alle dramaverhalen in de media hoort. Hier wil de auteur een halt aan toeroepen door mensen te laten inzien dat je tinnitus wél voor een groot deel de baas kan.

Dit boek is een zeer goede aanvulling op wat er reeds op de markt is. Het is een aanrader voor iedereen die last heeft van oorsuizen. Door de verschillende casussen die de auteur beschrijft, merk je al snel dat je niet de enige bent met dit probleem. Dat niet alleen, want het boek is ook aangevuld met een zelfhulpboek vol tips over hoe je het best kan omgaan met oorsuizen. Zo kan je bijvoorbeeld je gedachten rondom tinnitus registreren doorheen de ganse dag zodat je jezelf bewust wordt van hoe je erover denkt. Deze zelfobservatie is vaak een eerste stap in het definitief verwijderen van negatieve emoties en gedachten. Daarnaast zijn er ademhalingsoefeningen opgenomen voor als je even gestresseerd bent, en staan er ook tips in om beter te slapen.

Kortom: het boek ‘Eerste Hulp Bij Oorsuizen’ is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een manier om te leren omgaan met zijn of haar pieptoon.

Door Céline Ruysschaert Terug...
blog comments powered by Disqus