Tips: leer je tuut accepteren


Door:

bert

2015-11-11

‘Hoe zal ik in godsnaam ooit kunnen leren omgaan met die tuut in mijn oren?’ Het is een vraag die elke jongere met oorsuizen zich gesteld heeft. En dat is niet meer dan normaal, want oorsuizingen kunnen een grote impact hebben op je leven en kunnen heel wat angst voor de toekomst veroorzaken. Toch is er steeds een uitweg en zijn er verschillende manieren om het oorsuizen te verzachten. En daarin ben je nooit alleen: ‘De Tuut van Tegenwoordig’ helpt je graag in je zoektocht naar een manier om de tuut te leren accepteren. Lees zeker onderstaande tips, die zijn opgesteld door jongeren met oorsuizen. Er zal vast iets tussen zitten waar jij iets mee kan doen.

Panikeer niet: rustig blijven is de boodschap. De eerste weken en maanden kan de pieptoon je behoorlijk angstig en wanhopig maken, maar dat is volstrekt normaal. We raden je aan om zo rustig mogelijk te blijven en om wanhopige gedachten uit je hoofd te verbannen. Onderstaande tips kunnen je helpen om de strijd tegen de tuut aan te gaan.

Vermijd stilte : probeer stilte zoveel mogelijk te vermijden. Stilte versterkt immers de tuut: in stille ruimtes zal de pieptoon harder klinken waardoor je je er meer op zal focussen. Veel jongeren zetten wanneer ze alleen zijn wat rustige achtergrondmuziek op die de tuut overstemt. Zo kan je het wat rustiger maken in je oren.


Zoek manieren om de pieptoon naar de achtergrond te verdringen: Ontspannende activiteiten, zoals lopen, dansen, fietsen enz., kunnen de tuut verzachten. Bovendien zorgt sport ervoor dat je je beter in je vel voelt, wat ook weer positief is voor je oorsuizen. Probeer zelf wat dingen uit, zoek wat helpt bij jou en wissel ervaringen uit met andere jongeren. Ontdek zelf jouw ‘momentje-tegen-tinnitus’ en je zal zien dat de strijd tegen de tuut heus niet onoverkomelijk is.


Ontspan ! Probeer zoveel mogelijk te ontspannen: luister naar je lichaam en las geregeld een ontspanningsmomentje in. Je druk maken heeft geen enkele zin. Integendeel, het versterkt net de tuut. Stress is namelijk een grote boosdoener. In stressvolle periodes zal je merken dat je oorsuizen vervelender worden. Het is net alsof de tuut een versterkt alarmsignaal uitzendt: ‘Let op, je bent te hard bezig en je lichaam heeft rust nodig’. Op die momenten is het zeer belangrijk om je lichaam te laten relaxen en een ontspanningstechniek toe te passen die de stress en spanning uit je lichaam drijft.


Lucht je hart ! Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Praat erover met familie en vrienden. Krop je gevoelens niet op. Hoe meer je erover praat, hoe sneller je de pieptoon een plaatsje zal kunnen geven in je leven. Ook contact met andere jongeren met oorsuizen kan je helpen: zij hebben precies hetzelfde meegemaakt en weten dus maar al te goed hoe jij je nu voelt. Vergeet vooral niet dat er altijd iemand klaarstaat om naar je te luisteren. Je staat er nooit alleen voor! Op het forum vind je heel wat jongeren met oorsuizen die maar al te graag een luisterend oor willen aanbieden.


Vertel het aan vrienden en familie ! Leg aan vrienden en familie je situatie uit. Hoe sneller ze op de hoogte zijn, hoe meer rekening ze zullen kunnen houden met je oorsuizen. Zo zal je merken dat ze begrip zullen tonen voor je situatie.


Let op met medicijnen en experimentele behandelingen : Neem geen medicijnen of start geen behandelingen voor je erover gesproken hebt met je oorarts. Breng altijd eerst een bezoekje aan je arts: experimentele behandelingen zijn immers niet altijd zonder gevaar en doen soms meer kwaad dan goed. Vertrouw ook niet blindelings informatie die online te vinden is, maar bespreek het eerst met je oorarts. Hij of zij weet maar al te goed wat goed en wat niet goed is voor je.

Niet gevonden wat je zoekt? Rep je dan naar ons forum, daar zal je heel wat handige info vinden. Je staat er niet alleen voor!

Terug...
blog comments powered by Disqus