De Tuut van... Céline


Door:

bert

2015-11-02

In ‘De Tuut van…’ laten we jongeren met oorsuizen aan het woord. Hij of zij vertelt over zijn strijd tegen de pieptoon. Céline schreef haar verhaal op papier en wil dit graag delen met andere jongeren.

Ik dacht altijd: dit overkomt me nooit. Zo een piepende, voortdurende zoemende toon in je oren; het leek allemaal een ver-van-mijn-bed-show. Tot ik op een morgen wakker werd met een pieptoon in mijn rechter oor. “Dat gaat wel voorbij.”, vertelde de huisdokter me. Hij gaf me goede hoop, maar helaas was die onterecht.

Je oren kun je niet inruilen als versleten schoenen.

Ik zie me daar nog zitten in de les Biologie. Ik moet toen in het vijfde middelbaar gezeten hebben. We kregen les over het gehoor en ik vond het meteen boeiend. Toen een vriendin van me vertelde dat ze af en toe een pieptoon hoorde, vond ik het zo onwerkelijk. Het is iets wat tot mijn verbeelding sprak. Nooit verwacht natuurlijk dat ik een aantal maanden later met hetzelfde probleem te kampen zou hebben. Het had maar een fractie van een seconde nodig om op te duiken, maar het zou een eeuwigheid duren om er ooit van af te raken. Ik wist natuurlijk meteen dat het om tinnitus ging, daarvoor had ik geen dokter nodig. De oorzaak daarentegen heb ik nooit geweten en zal ik waarschijnlijk ook nooit te weten komen.

Als ik aan jou zou vragen hoe je tinnitus kan krijgen, dan weet ik al wat het antwoord zal zijn: lawaai. En inderdaad, veelal is oorsuizen te wijten aan een lawaaitrauma. Dit is de tinnitus die je kan voorkomen. Maar ik was helemaal niet naar een fuif, concert of eender welke lawaaiige omgeving getrokken. Tinnitus heeft dus nog heel wat andere oorzaken en zelfs van chronische hyperventilatie (problemen met het onder controle houden van je ademhaling) kan je al last krijgen van oorsuizen. Ook een beschadiging van de gehoorzenuw kan tot tinnitus leiden. Hierover heb je uiteraard geen controle en dit kan je dan ook niet voorkomen. Een lawaaitrauma kan je wel proberen vermijden en dat is nu net wat ik met dit artikel wil duidelijk maken. Je krijgt maar één paar oren in je hele leven en die kan je niet zomaar inruilen zoals je dat met oude versleten schoenen wel kan doen. Draag er dus zorg voor en beschadig ze niet onnodig.
Het probleem is dat de ogen van vele jongeren pas open gaan wanneer het te laat is. Ze beseffen pas wat de gevolgen van tinnitus zijn eenmaal ze het zelf hebben. Maar dan kan je er in de meeste gevallen niets meer aan veranderen. Daarom dat het zo belangrijk is oordoppen te dragen. Twee kleine dopjes in je oren, wie kijkt daar nog van op? De dag van vandaag is het al lang geen taboe meer. Je hebt ze trouwens zelfs in heel onopvallende kleuren.

Ondanks dat mijn tinnitus waarschijnlijk niet veroorzaakt werd door lawaai ben ik nu ook extra voorzichtig. Zo heb ik vorig jaar oordoppen op maat laten maken en doe ik die altijd in wanneer het me even te luid gaat. Mijn grote tip luidt dus vooral: draag oordoppen en ga alsjeblieft niet te dicht bij de boxen staan.

Wil jij de volgende ‘Tuut’ zijn?
Wil je zelf ook je verhaal delen met andere jongeren? Stuur het dan door naar info@detuutvantegenwoordig.be, met vermelding van ‘De Tuut van’, en wie weet pronkt jouw verhaal volgende maand wel op ons platform!

Terug...
blog comments powered by Disqus