Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Deel hier jouw verhaal over je oorsuizen met andere jongeren.
YantiV
Berichten:7
Lid geworden op:29 Dec 2015, 18:39
Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor YantiV » 02 Feb 2016, 15:34

Hey iedereen,

Ik kreeg T na het uitgaan, had toen een lichte verkoudheid. De dag erna zat ik met verstopte oren, vocht achter de oren dus. De dokter weet T aan het vocht, terwijl ik er op hamerde dat het vocht pas een dag na mijn T erbij kwam, dus een causaal verband was uitgesloten. Bon, ik vermoed dat velen onder jullie ook dan de rollercoaster periode en tocht van de audioloog, NKO-arts en terug hebben gedaan. Anders zal ik mijn hele verhaal vertellen :)

Zoals ik al zei, heb ik T opgelopen na een nacht uitgaan. Ik droeg nochtans oordoppen en bleef ver weg van de boxen. Normaal droeg ik gewone wegwerpdopjes, nu had ik muziekoordoppen van de apotheker aan, misschien had ik ze niet juist ingestoken (voor te checken of ze goed zitten check ik altijd of ik mezelf hoor praten alsof je je oren toehoud, dat was ok). Het was wel de tweede keer in een week, met amper een dag tussen (wist niet dat je je oren twee dagen rust moest gunnen...). Ik was meteen in paniek, want ik was altijd de enigste van mijn vrienden dat er heel hard op lette om steeds oordoppen te dragen, niet te lang te blijven enz. Meteen gebeld naar een audiologe voor een afspraak en naar de dokter. De dokter verzekerde mij dat het door het vocht kwam, en dat het met behulp van pilletjes en neusspray over ging gaan. De gehoortesten de volgende dag waren volgens de audiologe zeer goed, enkel een lichte dip aan de hoge frquentie aan mijn rechteroor (het oor met de piep, mijn linker had eerder een gerinkel). Zij zei dat ik hierdoor geen tinnitus kon hebben, maar dat ik, als ik me echt zorgen maakte, misschien best een afspraak kon maken met de NKO-arts.

De volgende dag zat ik dus bij de NKO-arts in Leuven. Ik deed mijn verhaal en toonde de resultaten van de audiologe. De arts luisterde maar half, keek in mijn oren en zei zoals de dokter dat het door het vocht kwam. Ze schreef medrol voor en zei dat dat de 'cel' dat voor de tuut zorgde, ging blokkeren. Verdoven als het ware. En dat ik er niet op moest letten, dat het na drie maanden ging overgaan (op dat moment leek me dat een mooie uitleg, achteraf denk ik, toch wat raar dat ze niet zei dat de pilletjes iets aan mijn vocht gingen doen). Ik was gerustgesteld en negeerde de T vanaf dan. Het vocht verminderde na drie pillenkuren, maar ging niet helemaal weg.

Nadat de kaap van de drie maanden gerond was, was ik terug in paniek. Ik voelde mij bedrogen (om het dramatisch te stellen ;) ) en geraakte in een zware dip. Ik kon de T die drie maanden goed verdringen met de gedachte dat het tijdelijk was, maar na die drie maanden bekroop mij dat onbehaaglijk gevoel dat het misschien voor altijd ging zijn. Ik was echt boos op mezelf....

'Waarom was ik die vrijdag nog eens uitgeweest? Eigenlijk had ik er geen zin in, was moe, maar liet me overhalen'. 'Waarom wist ik toen zo veel over gehoorbescherming, behalve dat ik mijn oren rust moest gunnen? Als ik het maar een dag eerder had geweten....' 'Waarom luisterden de dokter en de NKO-arts maar half toen ik zei dat het na een dag uitgaan was, en gebruikten ze dat vocht voor alles te verklaren?' 'Waarom bleef de dokter zeggen dat T door het vocht kwam na de derde pillenkuur. Het vocht was wel verminderd, maar de T was hetzelfde gebleven' 'Ik was er zo snel bij, 2 dagen na T zat ik bij de NKO, had zij niets meer kunnen doen?' 'Weet mijn huisdokter wel genoeg over T?'enz..
Een spiraal waar ik niet uit geraakte, want naar het verleden kijken brengt niets op....

Uiteindelijk ben ik eruit geraakt, want ik wou mijn zomervakantie niet opgeven voor een probleem waar ik tijdens de blok toch niets aan kon doen. Ik fixeerde mij op de TRT die ik na de examens ging doen, en zette de T terug aan de kant. (nadien bleek TRT niet nodig aangezien ik het zelf heb kunnen overwinnen)

Mijn grootste vraag echter was, waarom ik? Waarom niet mijn vrienden die veel meer uitgingen, met nooit oordoppen aan? Bleek dat er toch een paar van de groep T heeft, maar ze hadden er geen last van, enkel als het stil was.
Ik wist dat 1 op 5 jongeren T heeft, maar elke keer als ik naar een fuif ging en oordoppen in stak was ik zo blij dat ik geen T ging hebben (ik hou ook niet zo van luide muziek) en dan kreeg ik het toch! De ironie...

Na wat opzoekingswerk realiseerde ik mij dat het toch wel een speciaal iets is, die T. Dat het samenhangt met je gevoelens (dus misschien was ik als hooggevoelige en hoogebegaafde persoon wel meer vatbaar voor T), dat het ook door stress kan komen, dat het bij iedereen anders is. Het gehoor is iets speciaals, en het heeft mij ook bewust gemaakt van het feit dat sensibilisering zo belangrijk is, dank hiervoor dus! Dit forum heeft mij, en ongetwijfeld vele anderen ook gerustgesteld dat er mee te leven valt.

Nu, het was helemaal niet de bedoeling om heel mijn verhaal te doen :) Mijn vraag was eigenlijk:

[color=#FF4000]Wie van jullie had last van vocht achter oren na T? Zoja, is dit weggegaan? Ik vind het niet vervelend, de piep is natuurlijk 100 keer vervelender, maar vroeg mij dit af. Bij mij is het verminderd maar niet weggegaan, heb het nu dus 5 maanden. [/color]

Groeten,
Yanti

PS Ik heb geprobeerd het beknopt te houden...Als jullie nog vragen hebben over de details, vraag maar! :D
Céline
Moderator
Berichten:32
Lid geworden op:01 Nov 2015, 16:27

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor Céline » 02 Feb 2016, 16:55

Dag Yanti,

Bedankt om je verhaal te doen! Begrijpelijk dat je je zorgen maakt; dat is voor iedereen met tinnitus heel herkenbaar. Mijn tinnitus is op de dag ontstaan dat ik met vocht achter mijn trommelvlies ben opgestaan. Een verklaring daarvoor heb ik nooit gekregen, maar ik denk ook dat stress een factor was die zeker meespeelde. Het vocht achter mijn trommelvlies was na een weekje verdwenen maar de tuut is er na vier jaar nog steeds.

Ik vind het wel vreemd dat je al vijf maanden last hebt van dat gevoel. Is er al eens nagegaan of je buis van Eustachius (dat is de buis die open en dicht gaat bij het geeuwen) goed werkt? Verdwijnt het vocht even wanneer je geeuwt? Zo ja, dan kan het probleem zich misschien wel daar bevinden hoewel ik denk dat de kno-arts dit dan zou opgemerkt hebben.

Laat gerust iets weten en probeer je intussentijd niet te veel te concentreren op die tinnitus. Zoals je zelf zegt, hangt het sterk samen met stress en helpt het echt als je het gewoon probeert te negeren.

Groetjes,
Céline
YantiV
Berichten:7
Lid geworden op:29 Dec 2015, 18:39

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor YantiV » 02 Feb 2016, 17:11

Ja, het knarst en 'plopt' een beetje als ik slik. Ik hoor evengoed als ervoor, ik heb enkel dat knarsende geluid. In dat opzicht is het dus niet zo vervelend.
De dokter en de NKO-arts hebben gezegd dat het dus vocht achter mijn oren is, en dat het via mijn buis van Eustachius zou moeten wegvloeien. Die zit dan, vermoed ik, nog altijd dicht. Ik heb zoals gezegd al 3 verschillenden pillenkuren achter de rug. Mijn dokter zegt dat het soms maanden kan duren voordat het weggaat en dat ik mijn neusspray nog enkele maanden moet gebruiken. Die neusspray heeft nooit echt geholpen dus ik ben er na 3 maanden mee gestopt. Het is trouwens ook niet de bedoeling om dezelfde neusspray onafgebroken en voor meer dan 3 maanden te gebruiken...Ik heb dus alle mogelijkheden qua medicatie al geprobeerd. Ik zal deze week nog eens bellen naar de dokter. Bedankt voor je reactie trouwens. :)
Jef
Berichten:22
Lid geworden op:04 Nov 2015, 13:53

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor Jef » 02 Feb 2016, 20:03

Hey YantiV!
Mijn tinnitus is ontstaan in augustus in de grote vakantie en was daarvoor naar een huisarts geweest (een andere dan die dat ik normaal had want hij was op vakantie). Die huisarts beloofde mij dat de piep zou overgaan na ongeveer 1 week misschien iets sneller. Ik vroeg haar wel 10 keer of ze het zeker was en ze beloofde dat het zou weggaan ze was het echt zeker. Bijna 6 maand later en de T is er nog. Voel mij dus ook een stuk bedrogen aangezien ze het beloofd had ik had zo een goede hoop en het is nog altijd niet weg maar soit drie weken na het bezoek aan die ene huisarts had ik ene immens raar drukkend gevoel in mijn rechteroor en een beetje in mijn linker. Mijn rechteroor is de T ook erger dan mijn linker. Toen naar mijn eigen huisarts geweest die beweerde dat er vocht achter mijn trommelvlies zat en dat de T daarmee te maken heeft dat die ook zou overgaan ondanks ik die al veel eerder gekregen had. Hij negeerde dat verhaal compleet en zei dat het door het vocht kwam. Ik moest na een week terug gaan om te kijken of het vocht verdwenen was. Het vocht was bijna weg zei hij maar de T was er nog altijd. Ben doorverwezen naar mijn KNO en ben daar drie weken later moeten langsgaan. Deze wist mij te vertellen dat er geen vocht meer achter mijn trommelvlies zat en dat ik dus T had en er niks meer aan te doen was. Hij heeft me wel pillen voorgeschreven maar de kans dat ze gingen helpen was heel klein en ze hebben ook niet geholpen. Ik heb ook wel last van knarsende oren als ik slik maar de NKO wist me te vertellen dat er littekens op mijn trommelliezen zitten en dat het daardoor komt. Het knarsen is bij mij wel al veel verbeterd en ik heb geen vocht meer achter mijn trommelvliezen en is ook nooit terug gekomen.

MVG Jef
YantiV
Berichten:7
Lid geworden op:29 Dec 2015, 18:39

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor YantiV » 03 Feb 2016, 14:00

Dag Jef,

Spijtig dat je dat ook hebt moeten meemaken, die valse hoop....Dokters zijn ook mensen natuurlijk, en vergissingen zijn menselijk, maar het kan toch nooit kwaad om wat nuance te leggen in de diagnose als je niet zeker bent (denk ik dan). Soit, we zitter er nu mee :D. Weet je ook hoe je aan de littekens bent gekomen?
Jef
Berichten:22
Lid geworden op:04 Nov 2015, 13:53

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor Jef » 03 Feb 2016, 22:13

Dag yantiV

Mijn littekens zijn er waarschijnlijk gekomen door niet op mijn oren te letten. Ik ben een grote muziekliefhebber en luisterde heel vaak met oortjes naar muziek op een te hoog volume (waar ik toen natuurlijk wel niet bewust van was dat ik er schade door zou krijgen).
Anna1983
Moderator
Berichten:36
Lid geworden op:01 Nov 2015, 18:14

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor Anna1983 » 05 Feb 2016, 11:37

Hoi YantiV

Ook ik heb vaak vocht achter mijn trommelvliezen gehad al vanaf mijn jeugd. Maar daarna (pas enkele jaren terug, ben nu 33) T gekregen (daarvoor altijd tijdelijk, vanaf toen permanent).
Als ik verkouden ben heb ik altijd wat meer gesuis en net andere geluidjes, dus vocht achter je trommelvlies kan misschien wel wat invloed hebben op de luidheid en de geluiden maar als dat vocht nu weg is of bijna weg, verwacht ik niet dat de T nog weg zal gaan.
Je zou dit ook als 2 aparte klachten moeten zien is mijn mening. De T is voor veel dokters en KNO-artsen iets waar ze niks mee kunnen.

Ik heb in juli nog een buisje laten zetten ivm veel vocht en een drukkend gevoel op mijn oren, dat is nu weg.
Daar kan een arts wat mee, maar vaak niet met een eventuele piep die hiermee samenkomt.
De T is vaak 'maar bijzaak' in de ogen van een arts. Het kan medisch gezien ook verder geen kwaad....
Op het gebied van de psyche wel (weten we alles van...... helaas..)... maar daar kijkt een kno arts niet zo naar, de meesten niet dan.
Als je geluk hebt tref je er 1 die wel betrokken is en je doorstuur naar een psycholoog of een audiologisch centrum met een specialisatie in T.
YantiV
Berichten:7
Lid geworden op:29 Dec 2015, 18:39

Re: Nog steeds verstopte oren (+ mijn verhaal)

Berichtdoor YantiV » 13 Feb 2016, 15:16

Bedankt voor de reactie Anna!
Dat geluk had ik spijtig genoeg niet, heb het dus helemaal zelf moeten uitzoeken..Ik ga ermee akkoord dat ik dat als twee verschillende klachten moet zien, maar dat is naar mijn mening de taak van de dokter om deze van elkaar te scheiden. Ik heb het heel goed uitgelegd dat ik eerst T had gekregen, dat het vocht er daarna is bijgekomen, en mijn huisdokter heeft dit aan elkaar gekoppeld.

Terug naar “Jouw verhaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten