Geveld door de tuut? België heeft zijn eerste tinnituscentrum


Door:

bert

2019-11-04

Eind september cancelde Stubru-dj Black Mamba noodgedwongen haar optredens door acute tinnitus. Intussen is ze helemaal terug en trapt ze deze week haar clubtour t.v.v. De Tuut van Tegenwoordig af. Haar gehoorschade werd druk besproken in de media. Wij richten onze blik nu op een duurzame oplossing voor tinnituspatiënten: dit jaar opende ON-GEHOORD zijn deuren, Belgiës allereerste expertise- en behandelingscentrum voor tinnitus en hyperacusis.

Noonah Eze, zoals dj Black Mamba naast de draaitafel heet, gaat er prat op om oordoppen te dragen tijdens haar werk én gunt haar oren voldoende rust. Toch werd ze enkele weken geleden wakker met een tuut in haar oren. Op doktersadvies annuleerde Black Mamba haar dj-optredens en radioshows voor de komende maand.

In de nasleep van het nieuws werd gehoorschade druk becommentarieerd in de media, zoals ook de talkshow Vandaag, waar expert gehoorschade Bart Vinck aanschoof aan tafel. Diezelfde Vinck heeft in Brugge dit jaar ON-GEHOORD opgericht, het allereerste expertise- en behandelingscentrum voor tinnitus en hyperacusis in België.

Wat maakt de behandelingsmethode van ON-GEHOORD uniek? Het grote voordeel is dat het laagdrempelig begint – met een gesprek bij een hoorcentrum in je buurt. In deze centra – waar de audiologen een specifieke training over tinnitus en hyperacusis hebben gevolgd – krijg je professioneel advies en wordt je tinnitus opgemeten, al zijn heel wat mensen al geholpen met het gesprek zelf. Nog voor ze hun afspraak bij de oorarts hebben, kunnen ze snel in één van de partnerhoorcentra van ON-GEHOORD terecht voor duidelijke informatie en een luisterend oor.

De hoorcentra die met ON-GEHOORD samenwerken, brengen de klachten in kaart, screenen het gehoor en de tinnitus en stellen op basis daarvan een advies op. Met andere woorden, op dit niveau worden patiënten gefilterd. De grote meerderheid van de patiënten wordt verder behandeld in het centrum zelf, waar bijvoorbeeld gehoorcorrectie wordt toegepast. Ongeveer 20 procent komt in aanmerking voor doorverwijzing naar het expertisecentrum, waar de tinnitus van de patiënt gescreend wordt, hij uitleg krijgt over zijn tinnitus en een advies voor een meer uitgebreid behandel- en/of zorgtraject.

ON-GEHOORD kiest daarbij voor een multidisciplinaire aanpak, met een acuut, intensief of ambulant zorgtraject op maat van de patiënt. Het behandelteam omvat zowel osteopaten, kinesitherapeuten, relaxatietherapeuten, psychologen, klinische audiologen, kno-artsen, preventieve audiologen als audiciens. Dankzij de intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines slaagt het centrum erin om de impact van de klachten te reduceren en de levenskwaliteit te verbeteren.

Ook geïnteresseerd? Neem een kijkje of maak een afspraak op de website van ON-GEHOORD.

Terug...
blog comments powered by Disqus