Hoe vermijd ik gehoorschade zoals die van Charles Michel?

Premier Charles Michel liep afgelopen zondag gehoorschade op bij het startschot van de 20 km door Brussel. Om ervoor te zorgen dat die gehoorschade niet permanent wordt, volgt hij momenteel een medische behandeling. Maar wat doet zo’n behandeling precies? En meer nog: hoe kan je de specifieke gehoorschade van een luide knal vermijden?

Net als bij gehoorschade door muziek, kan bij een te luide knal de trilharen in je oren beschadigd raken. Zo’n piekgeluid als het geweerschot bij premier Michel kan immers tot 140 decibel produceren. Ter vergelijking: bij een concert liggen de geluidsgrenzen in Vlaanderen momenteel op 100 decibel. Aangezien die knallen zo kort zijn, zullen ze in veel gevallen geen blijvende gehoorschade veroorzaken. De gevoeligheid van je oren speelt hier een belangrijke rol in. Als je gevoelige oren hebt, is de kans op gehoorschade door zo'n knal groter.

Hoe kan je die gehoorschade nu het best vermijden? Als je net als Charles Michel niet zelf het startschot geeft, sta je het best niet onnodig dicht bij wie dat wel doet. Vuur jij wel het schot af, zorg er dan voor dat je je laat begeleiden door een professional. Hij/zij weet immers hoe je op een veilige manier te werk gaat, zowel voor jezelf als voor je omgeving. De beste tip is in beide gevallen om, net als bij muziek, oordopjes te dragen. Op die manier vangen je oren niet de volledige klap op en heb je met andere woorden minder kans op beschadiging.

Maar wat nu als je toch last ondervindt aan je oren na een startschot, een hamerslag of een metalen plaat die viel? Gelukkig hoeft de schade niet meteen permanent te zijn. Als je er snel bij bent, kan er immers nog ingegrepen worden. Zo ondergaat Charles Michel momenteel naar alle waarschijnlijkheid een zuurstofbehandeling. Bij gehoorschade krijgen de trilhaartjes in je oren immers geen zuurstof meer, waardoor ze uiteindelijk kunnen afsterven. Door de zuurstof in je slakkenhuis te verhogen, voorkom je dat je trilhaartjes met een zuurstoftekort te kampen krijgen.

Een zuurstofbehandeling gebeurt in een drukkamer, waarbij je afwisselend gewone lucht en pure zuurstof inademt. Daardoor krijgt je lichaam 10 tot 15 keer meer zuurstof, wat het herstel kan bevorderen. Om zuurstoftekort te vermijden, is het belangrijk om binnen de 72 uur met een medische behandeling te starten. Raadpleeg dan ook meteen je huisarts als je na een incident met een luide knal gehoorproblemen ondervindt.

De zuurstofbehandeling is echter geen wondermiddel. Het geeft niet altijd het gewenste resultaat. Blijf je oren goed beschermen en laat je oren ook regelmatig preventief checken, net zoals je jaarlijks naar de tandarts gaat. Meer informatie over die preventieve controle vind je hier.

Bronnen:
UZA, HearingCoach, Het Laatste Nieuws en Belga (foto)

Terug...
blog comments powered by Disqus