Wat is oorsuizen?

Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is het horen van een geluid dat niet afkomstig is van een externe geluidsbron. Dat wil zeggen dat enkel jij dat geluid kan horen. Iedereen ervaart zijn of haar oorsuizen op een andere manier. De tuut die je na een nachtje uit hoort, kent iedereen wel. Sommige horen echter een geruis, gebrom of gefluit.

Wat?

Tijdelijke en permanente oorsuizingen

In de meeste gevallen verdwijnt de tuut na een tijdje. Deze vorm van tinnitus heet tijdelijk oorsuizen. Soms gaan de oorsuizingen echter nooit weg. Dit komt omdat de trilhaartjes van de haarcellen in het binnenoor te zwaar beschadigd zijn, maar daarover later meer. Mensen die hiermee kampen, hebben last van permanente tinnitus en horen constant een tuut in hun oren.
Vrees je dat de tuut op een bepaald moment niet meer uit je oren zal verdwijnen? Negeer de oorsuizingen die je na een nachtje uit hoort dan zeker niet! Die oorsuizingen zijn immers een alarmsignaal. Je oren zenden als het ware een waarschuwing uit: let de volgende keer op en bescherm je oren, voor het te laat is. Wanneer je dit alarmsignaal opvolgt en zorg draagt voor je oren, kan je voorkomen dat je constant met een tuut opgezadeld zit. Lees hier enkele tips om je oren voldoende te beschermen.

Verschillende tonen

Oorsuizen verschillen sterk van persoon tot persoon. Zo gaat het bij sommigen over een pieptoon, terwijl anderen eerder een bromtoon, geruis of gefluit horen. Ook de sterkte van de toon verschilt: bij de ene persoon kunnen de oorsuizen zeer luid zijn, terwijl die bij iemand anders eerder zacht zijn. Daarnaast horen sommigen de tuut slechts in één oor, terwijl anderen het in beide oren waarnemen. De kans is dus zeer groot dat jij een andere tuut hoort dan een vriend of vriendin.

Van waar komt die tuut?

Meer en meer onderzoek naar oorzaken van oorsuizen wijst in de richting van de hersenen. Je hersenen bestaan uit verschillende cellen, die elk een bepaalde functie hebben. Zo zorgen bepaalde cellen ervoor dat wij het geluid rondom ons horen. Die cellen reageren elk op een andere manier op verschillende geluidsfrequenties. Die informatie wordt dan vervolgens gebundeld tot één geluid dat je waarneemt. Te veel en te hevige decibels kunnen je haarcellen in je oren echter beschadigen. Daardoor zullen bepaalde frequenties je oren niet meer binnenkomen en zullen de hersenen tevergeefs op zoek gaan naar die frequenties die ze vroeger wel ontvingen. Het brein krijgt dus minder informatie binnen en gaat als reactie zich op een andere manier gedragen, die informatie aanvullen met andere info en overactiviteit creëren. Zo kan een tuut in je oren ontstaan.

Oorzaken

Er zijn heel wat verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van oorsuizen. Hieronder vind je een kort overzichtje van enkele mogelijke oorzaken. Heb je zelf oorsuizen en weet je nog niet hoe die tuut in je oren gekomen is? Raadpleeg dan eerst een oorarts om meer te weten te komen over de oorzaak.

Gehoorschade door blootstelling aan lawaai:

In heel wat gevallen wordt je oorsuizen veroorzaakt door gehoorschade. Gehoorschade ontstaat door een te lange blootstelling aan te hevig geluid. Denk bijvoorbeeld aan het beluisteren van muziek op je MP3-speler of koptelefoon, of aan de luide muziek op feestjes. Op een concert worden er gedurende enkele uren heel wat decibels in je oren gepompt, die je haarcellen kunnen beschadigen. Eenmaal je haarcellen ernstig beschadigd zijn, kunnen die niet meer hersteld worden: gehoorschade is dus onomkeerbaar.
Belangrijk om te weten is dat gehoorschade zich geleidelijk aan opstapelt. In het begin zal je niet merken dat je oren beschadigd zijn. Hoe meer je je oren echter blootstelt aan hevige decibels, hoe groter de kans dat de schade toeneemt en een punt bereikt waarop er geen weg meer terug is. Op dat moment kan een vervelende tuut je oren binnendringen, als gevolg van die beschadiging.
De mate van gehoorschade hangt af van de duur en het geluidsniveau of het aantal decibels. Te lang luisteren naar te luide muziek kan je oren serieus verwoesten. Ga dus op een verstandige manier met je oren om, beperk het dagelijkse aantal uren waarop je naar muziek luistert en overdrijf niet met de volumeknop. Meer weten over decibels en geluid? Eén adres!

Naast lawaaiblootstelling zijn er nog heel wat andere oorzaken mogelijk. Hieronder volgt een kort overzichtje.

Stress:

Wanneer je veel stress ervaart in je leven, kan dit een ‘tuut’ veroorzaken in je oren. Probeer je lichaam dus op regelmatige tijdstippen rust te gunnen, ontspan voldoende en laat de stress zoveel mogelijk uit je lichaam vloeien. Relaxatietherapie kan hierbij helpen. In deze therapie leer je de stress uit je lichaam te verdringen en leer je hoe je je lichaam tot rust kan brengen.

Ziekte van Menière:

De ziekte van Menière is een aandoening die ook een tuut je oren kan binnenbrengen. De drie belangrijkste symptomen van deze ziekte zijn: aanvallen van hevige duizeligheid gepaard met misselijkheid, gehoorverlies en oorsuizen. Het is de combinatie van die drie klachten die typisch is voor de ziekte van Menière. Een aanval duurt 20 minuten tot ongeveer 24 uur.

Andere mogelijke oorzaken:

De hierboven genoemde oorzaken zijn de meest gekende, maar er zijn nog heel wat andere oorzaken mogelijk voor oorsuizen: hoofdtrauma (zoals een hersenschudding), hoge bloeddruk, diabetes, afwijkingen aan kaak en gebit…

Hyperacusis of overgevoeligheid

Hyperacusis?

Het klinkt misschien vreemd, complex en beangstigend, maar eigenlijk valt het relatief eenvoudig uit te leggen. Hyperacusis wil zoveel zeggen als ‘overgevoeligheid voor geluid’. Als je hyperacusis hebt, ben je dus gevoeliger voor geluiden: je zal geluiden harder en storender ervaren dan anderen. Geluiden die door anderen als normaal beschouwd worden, ervaar jij als te luid en storend. Een dichtslaande deur klinkt in dat geval als een enorme explosie. Uiteraard is dit heel vervelend, want hyperacusis kan een zware impact hebben op je leven.

Hoe ontstaat hyperacusis nu?

Op deze vraag kan er nog niet met 100% zekerheid geantwoord worden. Net zoals bij oorsuizen, zou de overgevoeligheid voor geluid ontstaan door een overreactie in de hersenen. Wetenschappers vermoeden dat gehoorschade, stress, een ooroperatie en andere zaken tot hyperacusis kunnen leiden.

Wat is de link met oorsuizen?

Oorsuizen en hyperacusis hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. In een groot aantal gevallen komt hyperacusis namelijk samen voor met oorsuizen. Het is echter niet zo dat wanneer je oorsuizen hebt, je ook automatisch overgevoelig zal worden voor geluiden. Panikeer dus zeker niet en blijf je oren beschermen. Dit is en blijft de beste manier om verdere problemen te voorkomen.

Behandelingen

Heb je oorsuizen en ben je op zoek naar een manier om af te raken van de tuut in je oren? Dan ben je zeker en vast niet de enige! Heel wat jongeren met oorsuizen zoeken naar manieren om met hun probleem te leren omgaan. Het is bijzonder moeilijk om via een operatie of medische ingreep volledig verlost te zijn van je oorsuizingen, maar er bestaan wel heel wat methoden om de tuut in je oren te verzachten. Met wat tips en ervaringen van andere jongeren in de hand, kan je geleidelijk aan leren omgaan met je oorsuizingen. Hier vind je heel wat handige tips om je ‘tuut’ te leren accepteren.

De meeste medische behandelingen tegen oorsuizen bevinden zich nog in een experimentele fase. Vaak is er nog weinig bekend over de effecten van deze therapie en weet men niet of die je oorsuizingen effectief zal doen verdwijnen. In dit artikel zet audioloog Allart Knoop alles op een rijtje.

Eén van de gekendste behandelingen tegen oorsuizen is Tinnitus Retraining Therapy, ook wel gekend als TRT. In deze video vertelt Lapperre-audiologe Huguette Schilders je er alles over.

Onthoud wel dat je je altijd eerst moet informeren bij je oorarts voor je je waagt aan een bepaalde behandeling. Begin alleen een behandeling wanneer je wordt doorgestuurd door een arts. Sommige therapieën zijn immers niet zonder gevaar.