Voetbal moet één groot feest zijn, ook voor onze oren!


Door:

bert

2017-12-27

Na de beruchte voetbalmatch Club Brugge tegen Anderlecht maakten enkele feestende Bruggesupporters gebruik van zware voetzoekers op de afterparty. Delphine De Grauwe, die de zege van haar Club vierde, ervaart sindsdien blijvende gevolgen van de ontploffing. ‘Ik voelde meteen dat er iets niet klopte in mijn oren’, zegt Delphine in Het Nieuwsblad. ‘Er leek een dikke prop in te zitten en dat gevoel ging maar niet weg.’ Met de blokperiode in het vooruitzicht geen goed nieuws. Door de knal hadden twee vrienden van Delphine ook open wonden aan hun benen.

Tinnitus-experte Annick Gilles (UZA) legt uit waarom zulke bommetjes zo gevaarlijk zijn voor het gehoor. ‘De bommetjes creëren een kortstondig maar enorm hoog geluidsvolume. Samen met de impact van de ontploffing kunnen ze onmiddellijke en permanente schade veroorzaken aan de haarcellen in het binnenoor of de neurale verbindingen naar de hersenen toe. Die schade kan enerzijds tot gehoorsvermindering leiden, maar ook bijkomende symptomen zoals tinnitus en hyperacusis met zich meebrengen. De kans dat je dit krijgt stijgt naarmate je je dichter bij de geluidsbron begeeft.’ Over het eventuele herstel van de gehoorschade blijft de experte realistisch: ‘Dergelijke schade is vaak onomkeerbaar maar een hyperbare zuurstoftherapie kan mogelijks nog enkele haarcellen redden. Daar is evenwel nooit een garantie voor.’

Momenteel geldt in het stadion al een algemeen verbod op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers of andere bommetjes. Club Brugge-woordvoerder Kirsten Willem geeft in Het Nieuwsblad echter toe dat controle niet gemakkelijk is: de voetzoekers zijn klein en moeilijk op te sporen bij een oppervlakkige fouillering. Dus glippen de daders al te vaak door de mazen van het net: begin oktober richtte een voetzoeker al gehoorschade aan bij de supporters van AA Gent.

Daarom roept De Tuut iedereen op om zijn gezond verstand te gebruiken en voetzoekers of andere bommetjes niet als speelgoed te gebruiken, ze zijn de zware en blijvende gevolgen voor het gehoor absoluut niet waard. Voetbal moet voor elke supporter één groot feest zijn.

Terug...
blog comments powered by Disqus