Het leven zoals het is: studeren met tinnitus


Door:

bert

2019-02-13

Leven met oorsuizen is geen pretje. De eerste maanden zijn voor veel jongeren heel lastig. Toch is de strijd tegen oorsuizen zeker en vast niet onmogelijk. Daar is deze rubriek het levende bewijs van. In ‘Het leven zoals het is: tinnitus’ vertellen jongeren met tinnitus hoe zij in het dagelijkse leren omgaan met hun oorsuizingen. Hier zal je een grote lading aan handige tips vinden over hoe je bepaalde activiteiten, die vroeger vanzelfsprekend waren, het best aanpakt als je tinnitus hebt. Regelmatig zal een nieuw deel verschijnen, telkens over een ander aspect van het leven.

Ook tijdens het studeren blijven je oren lustig verder suizen. Dat kan uiteraard frustrerend zijn. Zeker als de tuut je steeds weer uit je concentratie haalt als je een moeilijk stukje leerstof in je hoofd probeert te krijgen. Niet simpel dus, maar je staat er niet alleen voor. Hieronder vind je tal van handige tips om de impact van de tuut tijdens het blokken zo klein mogelijk te maken. Probeer ze zeker eens uit!

Ik studeer nu in de koffiebar van de bib i.p.v. in de stille bib! Af en toe iets te gezellig, maar met de fijne ontspannende muziek en lekkere koffie kan ik me toch goed concentreren. Thuis zet ik ook gewoon fijne, niet al te afleidende muziek aan. Ik kan me nu net zo goed concentreren als voorheen.
Anne Verheul

Ik probeer studeren in het algemeen zo leuk mogelijk te maken, omdat stress ervoor zorgt dat mijn tinnitus nog erger wordt. Ik zorg er dus voor dat mijn samenvattingen op voorhand gemaakt zijn en er leuk uitzien (vraagt veel tijd, maar op het moment zelf wordt het wel beloond). Bij vakken waar ik veel berekeningen of oefeningen moet maken, zet ik muziek of de radio op: werkt motiverend! Blokvakken leer ik luidop zodat ik mezelf harder hoor dan mijn suizingen. In juni studeer ik in de tuin; vogeltjes en natuur zijn minder storend dan de pieptoon. Zorg er dus voor dat je op een ontspannende manier kan studeren.
Evi Verhoeven

Ik kon vroeger nooit lawaai rondom mij verdragen als ik studeerde. Omdat ik echter merkte dat ik me door mijn oorsuizen niet meer kon concentreren in stille ruimtes, heb ik verschillende andere plaatsen uitgeprobeerd tot ik iets vond dat voor mij werkte. Als ik op mijn kamer studeer, zet ik als het mooi weer is altijd het raam open zodat er omgevingslawaai is, of zet ik instrumentale muziek op (‘Explosions in the sky’ en ‘65daysofstatic’ zijn zeker een aanrader voor diegenen die niet van klassieke en zen muziek houden). Op school en in de bib leer ik op plaatsen waar nog gebabbeld mag worden. Pluspunt hiervan is dat je af en toe iemand tegenkomt met wie je even gezellig kan praten.
Lena Huygen

Ik studeer altijd met de radio op de achtergrond. Soms belet het wel eens mijn concentratie en dan zet ik de radio uit. De tinnitus duikt dan wel op, maar wanneer ik er geen aandacht aan besteed, scheelt het al een hoop.
Céline Ruysschaert

Ik mag naar muziek luisteren terwijl ik een examen maak. Ik heb hiervoor wel documenten moeten laten invullen door mijn NKO-arts. De school voorziet een mp3-speler die ik mag vullen met muziek. Ze controleren dit. Bij het studeren luister ik zelf altijd naar soundtracks of Sigur Ros als "vulling".
Dylan Senczuk

Ik zet een serie op (op de achtergrond) die ik al eens gezien heb. Zo wil ik de serie niet volgen (dat gevaar kennen we allemaal), en heb ik toch mijn omgevingslawaai!
An-Sofie Ceresa

Momenteel heb ik nog veel moeite om te studeren met tinnitus. Maar ik zorg ervoor dat ik altijd omringd ben door subtiel geluid, achtergrondmuziek, andere studenten, koffiebar… Laat het ook altijd weten aan je vrienden als je er even last van hebt. Praten helpt meer dan je denkt! Zolang je je niet isoleert, kan er niets fout gaan.
Tom Verbeeck

Toen ik pas en nog felle tinnitus had, had ik wel wat moeite met studeren. Vooral omdat ik mij er constant op concentreerde. Ik heb altijd naar muziek geluisterd tijdens het studeren, en dat deed ik eerst een tijdje niet meer, waardoor ik mij natuurlijk nog meer op de pieptoon ging focussen. Daarna heb ik gewoon terug muziek opgezet waardoor ik er niet meer echt op ging letten. Mijn tinnitus is ook wel afgezwakt. Nu ik niet meer studeer, heb ik er minder last van, en als ik werk of thuis met iets bezig ben, is het toch nooit volledig stil.
Niels Braeken

Ik probeer altijd bij een raam dat ik een beetje kan open zetten te studeren. Het geluid dat van buiten komt, is soms als genoeg om rustig te kunnen studeren. Als dit toch niet genoeg is, zet ik de radio aan en luister ik naar Klara. Je moet dan wel hopen dat ze veel muziek spelen, want praatprogramma's maken het alleen maar moeilijker om je te kunnen concentreren. Misschien ga ik de volgende keer proberen om gewoon zelf een cd met klassieke muziek op te zetten.
Jesse Wouters

Heb je zelf nog tips of heb je vragen over bepaalde getuigenissen? Rep je dan naar het forum!

Terug...
blog comments powered by Disqus