Hoe oordoppen correct gebruiken?


Door:

bert

2015-11-02

Na een nachtje uit kan het al eens gebeuren dat je met piepende of suizende oren gaat slapen. Dit is een teken dat je oren heel wat hebben moeten verdragen. Te luide muziek kan je oren dan ook grondig beschadigen. Het is daarom beter om die, meestal onherstelbare, schade te voorkomen. Meer en meer mensen gebruiken oordopjes tijdens het uitgaan, en maar goed ook. Vaak worden die oordopjes echter niet op de juiste manier gedragen, waardoor je met een vals gevoel van veiligheid rondloopt. Hoe het wél moet lees je hieronder.

Wegwerpoordopjes

Wegwerpoordopjes worden vaak gratis uitgedeeld op fuiven en festivals. Met deze oordoppen kan je je oren makkelijk beschermen, op voorwaarde dat je ze op de juiste manier gebruikt.

• Rol het oordopje met propere handen in de vorm van een zo smal mogelijk buisje
• Trek met je andere hand je oor zachtjes omhoog en naar achter zodat je oorkanaal vrij is
• Steek het dopje in je oor met een licht draaiende beweging tot het goed in je oorkanaal zit. De volledige lengte van het dopje moet in je oor zitten, enkel het uiteinde mag lichtjes uitsteken
• Als het oordopje niet goed in je oor zit, haal het er dan uit en probeer het gewoon opnieuw.

De meeste mensen die zo’n oordopje voor het eerst insteken hebben de neiging om maar een klein stukje van het oordopje in het oor te steken. Maar het mag er echt helemaal in: de oordopjes werken het best wanneer ze diep in het oor zitten. Nadat je deze wegwerpoordopjes gebruikt hebt, wissel je ze beter in voor een nieuw paar. Wil je je oordopjes langer kunnen gebruiken? Koop dan universele oordoppen of op maat gemaakte oordoppen. Onze experts raden je sterk aan om universele of op maat gemaakte oordoppen te kopen. Voor iets meer geld zullen je oren langer en beter beschermd zijn, én zal de muziek even zuiver klinken. Zo zal je nog meer van de muziek kunnen genieten.

Universele oordoppen

Universele filteroordoppen herken je aan hun piramide- of paraplu-achtige vorm. Volg onderstaand stappenplan om de oordoppen op een correcte en veilige manier te gebruiken:

• Trek met je hand je oor zachtjes naar boven en naar achter zodat je oorkanaal vrij is
• Steek het oordopje in je oor met een licht draaiende beweging tot het dopje goed in je oor zit
• Check even of de dopjes goed in je oren zitten. Als je de oordoppen niet, of bijna niet meer ziet, wanneer je recht voor de spiegel staat, ben je klaar om op een veilige manier te genieten van muziek

Op maat gemaakte oordoppen

Op maat gemaakte oordopjes zijn natuurlijk iets makkelijker om in te doen, aangezien de vorm perfect in je oor past. Toch ook hier enkele tips:

• Aan de hand van de kleuren of aanduidingen merk je het verschil tussen het linker- en rechter oordopje (rood = rechts, blauw = links)
• Draai het oordopje in wijzerzin zachtjes in je oor
• Je kan checken of de oordopjes goed ingebracht zijn als ze bij het geeuwen goed op hun plaats blijven
• Trek de oordopjes voorzichtig uit in wijzerzin

Vergeet je op maat gemaakte oordopjes na gebruik niet steeds te reinigen. Dit kan je doen met een vochtig doekje. Zo blijven ze proper en kan je ze lange tijd gebruiken.

Meer weten over de verschillende type oordoppen? Dat kan hier!

Door Sean Vanonckelen Terug...
blog comments powered by Disqus