Oordoppen op maat: alles op een rijtje


Door:

toon

2019-12-01

De laatste jaren kiezen steeds meer jongeren voor oordoppen op maat. Deze oordoppen bieden namelijk tal van voordelen, waardoor het hun hoge prijskaartje zeker waard zijn voor wie geregeld uitgaat of vaak in luide omgevingen staat.

Op maat gemaakte oordoppen zijn, zoals de naam het al doet vermoeden, op maat gemaakt van je oren. Daardoor passen ze perfect in je oren en schermen ze je oren volledig af van schadelijke geluiden. Bovendien filteren ze de slechte en gevaarlijke tonen uit de muziek. Met deze oordoppen ben je dus niet alleen beschermd tegen de luide decibels, maar kan je ook meer genieten van de muziek. Twee vliegen in één klap! Een ander voordeel is dat je je op maat gemaakte oordoppen heel lang kan gebruiken. Op voorwaarde dat je ze jaarlijks laat testen op lekdichtheid, maar hierover lees je later meer.

Op maat gemaakte oordoppen kan je laten aanmaken bij een gehoorcentrum in jouw buurt. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk? Eerst maak je natuurlijk een afspraak met een gehoorcentrum. Op de dag van je afspraak word je dan geholpen door de audioloog van het gehoorcentrum. Hij of zij kijkt eerst even of er geen oorproppen in de gehoorgang zitten. Die moeten namelijk eerst verwijderd worden. Nadien wordt er een heel klein watje voor je trommelvlies gebracht. Nadien brengt de audioloog een soort koude afdrukpasta in je gehoorgang. Je hele oor is dan opgevuld en zo moet je een paar minuten blijven zitten. De pasta moet in deze tijd verharden. Nadat de pasta uit je oren is gehaald, controleert de audioloog nog even of er geen resten van de pasta zijn achter gebleven. En dan is de klus al geklaard! De vormen worden vervolgens verstuurd naar de fabrikant van de oordoppen op maat en een paar weken nadien mag je die gaan afhalen bij het gehoorcentrum. Wat ook leuk is, is dat je zelf het kleurtje van je oordoppen kan kiezen. Geel, rood, groen, blauw, wit… Werkelijk elke kleur van de regenboog is beschikbaar.

Bij het afhalen worden de oordoppen getest op lekdichtheid. Dit betekent dat je ze in je oren moet stoppen en dat de audioloog met een speciaal bakje, dat aangesloten wordt op je doppen, wat druk gaat toevoeren. Het signaal dat op het bakje verschijnt, vertelt de audioloog of de dop lekdicht is of niet. Wanneer een dop lekdicht is, betekent dit dat er geen enkel geluid meer je oor binnenkomt zonder eerst langs de filter van de oordop te passeren. Het is heel belangrijk dat je je oordoppen jaarlijks laat testen op lekdichtheid. Indien je dit niet doet, loop je het risico met een vals gevoel van veiligheid rond te lopen.

De grootste drempel voor de aankoop van deze oordoppen vormt de kostprijs. Gemiddeld betaal je zo’n 150 euro voor een paar op maat gemaakte oordoppen. Maar ziekenfondsen betalen een deel van dat bedrag terug.

Partena Ziekenfonds
30 euro per kalenderjaar, 15 % korting bij Lapperre
Meer info: klik hier.

CM
10% korting bij Aurilis
Meer info: klik hier.

O.Z.
20 euro per kalenderjaar bij Lapperre
Meer info: klik hier.

Bond Moyson
30 euro per kalenderjaar bij 't Oorhuis
Meer info: klik hier.

Vlaams Neutraal Ziekenfonds
Max. 50 euro per kalenderjaar bij elk erkend gehoorcentrum
Meer info: klik hier.

Liberale Mutualiteit
25 euro per kalenderjaar
Meer info: klik hier.

Waar kopen?

Hans Anders
Amplifon
Aurilis
Lapperre
Oorhuis
• Onafhankelijke verdelers

Voor wie veel uitgaat, zijn deze oordoppen zeker hun prijs waard. Op het eerste gezicht lijkt dit een forse investering, maar je zal al snel merken dat ze heel wat voordelen bieden. Op onze website vind je ook een video waarin een audiologe alles vertelt over hoe oordoppen op maat precies aangemeten worden.
Weet je nog niet welke oordoppen je wil kopen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan onze koopgids.

Terug...
blog comments powered by Disqus