Tips van Olav Wagenaar om te leren omgaan met je oorsuizen


Door:

bert

2015-11-02

Heb je oorsuizen en denk je wel eens: ‘Help, hoe zal ik in godsnaam die vervelende tuut in mijn oren ooit kunnen aanvaarden?’. Geen nood, je bent niet alleen. Iedereen die oorsuizen heeft, vraagt zich in het begin vaak af hoe hij of zij het gevecht tegen de tuut zal kunnen winnen. Dit is dus een heel normale reactie. Je mag echter de moed nooit opgeven. Er zijn verschillende manieren om de tuut naar een draagbaar niveau te brengen, zodat je oorsuizingen je leven niet te veel beheersen. Olav Wagenaar, een Nederlandse psycholoog, schreef een aantal jaar geleden een boek over het leren omgaan met oorsuizen: ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’. Zijn doel? Mensen met oorsuizen tonen dat er altijd een uitweg is én dat de strijd tegen tinnitus heus niet onoverkomelijk is. Olav maakte graag wat tijd vrij om zijn visie en enkele tips met ‘De Tuut van Tegenwoordig’ te delen.

In zijn boek ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’ leert Olav Wagenaar je inzicht te krijgen in wat tinnitus nu precies is. De cruciale voorwaarde om je tuut te leren accepteren, is namelijk educatie en informatie. Voor je kan leren omgaan met je oorsuizen, moet je eerst weten wat het is. De tuut in je oren kan heel wat angst bij je veroorzaken. Je weet niet goed wat er met je aan de hand is en hoe je die pieptoon zal leren aanvaarden. Die angst voor je pieptoon is volgens Olav net het grote probleem: “Je kan niet wennen aan tinnitus, net omdat je het niet wilt. Waarom wil je niet wennen aan tinnitus? Omdat het je angst aanjaagt. Die angst voor tinnitus is het gevolg van een gebrek aan nuttige, genuanceerde informatie over wat je wél kan doen.”

Vaak wordt er immers gezegd dat je er niets aan kan doen. Dat is niet volledig waar. Er bestaat dan wel geen medische wonderbehandeling, maar er zijn wel tal van technieken of methoden die de tuut kunnen verzachten. Om de tuut te accepteren, moet je eerst bij jezelf uitmaken wat nu precies de oorzaak kan zijn en er dan op een positieve manier mee leren omgaan, via bepaalde behandelingen. Ga dus eerst op zoek naar wat de achterliggende oorzaak van je tinnitus is. Ontdek de persoonlijke betekenis van tinnitus. Dit klinkt misschien ietwat bizar, maar door eerst bij jezelf te zoeken naar de oorzaak, kan je geleidelijk aan de tuut in je oren leren controleren.

Het boek van Olav Wagenaar staat bol van tips om op een positieve manier te leren omgaan met de tuut in je oren. Volgens Olav is het heel belangrijk dat je je voldoende ontspant. Door bepaalde ontspanningsmethoden kan je de tuut en de impact van tinnitus op je leven verzachten. Ook sporten kan wonderen doen. Dit is echter weer voor iedere persoon anders. Ontdek zelf wat bij jou helpt en leer zo je tuut accepteren. Laat in elk geval de paniek niet overheersen. In het begin zal de tuut je met heel wat angst opzadelen, maar net die angst maakt de oorsuizingen heviger. Door je voortdurend op je oorsuizingen te focussen, zal je alleen maar meer last krijgen van de tuut. Probeer er dus zo weinig mogelijk aan te denken en verdring de tuut naar de achtergrond. Dit kan je onder meer doen door volstrekte stilte te negeren. Stilte is namelijk een grote boosdoener voor tinnitus: hoe stiller de ruimte, hoe meer last je zal hebben van je oorsuizen. Leg bijvoorbeeld rustige achtergrondmuziek op in je kamer als je alleen bent. Je zal zien dat je minder snel gefrustreerd raakt door je pieptoon. Oorsuizen kan je echter niet in één-twee-drie accepteren. Geef het wat tijd, blijf de tips toepassen en geef het geleidelijk een plaats in je leven. En onthoud: je staat er nooit alleen voor. Op ons forum vind je tal van tips en ervaringen van andere jongeren met oorsuizen. Wil je je graag verdiepen in het verhaal van Olav Wagenaar? Dat kan! Het boek is in de meeste boekhandels of online te koop. Meer informatie over het boek vind je in dit artikel.

Terug...
blog comments powered by Disqus