Tips: bescherm je oren

Niets leukers dan feestjes waar je stevig uit de bol kan gaan. Leef je dan ook uit op de muziek, maar let ook op je oren. Te veel en te luide muziek kan leiden tot gehoorschade zoals oorsuizen, het horen van een constante tuut in je oren. Vervelend, niet? Bescherm je oren dan en knoop onderstaande tips zeker in je oren.

Oordoppen

Draag altijd oordoppen als je naar een feestje, fuif of festival trekt. Zo kan je een hele avond de ziel uit je lijf dansen zonder de volgende dag wakker te worden met een tuut in je oren. Met de juiste oordoppen in je oren kan je blijven genieten van de muziek en heb je de dag nadien geen last van oorsuizen. Meer zelfs: kwaliteitsvolle oordopjes zorgen ervoor dat je de muziek zuiverder hoort en dat je de mensen rondom je beter begrijpt.

Enkel maar voordelen dus! Vermijd wegwerpoordopjes, maar gebruik universele oordoppen of op maat gemaakte oordoppen, die de beste bescherming en muziekkwaliteit bieden. Neem zeker even een kijkje in onze koopgids om te ontdekken welke oordopjes het meest geschikt zijn voor jou.

Oordoppen thuis vergeten?

Geen nood! Op de meeste fuiven of concerten kan je er gratis verkrijgen aan de bar. Op sommige plaatsen vind je zelfs automaten waar je oordopjes kan kopen.

Gun je oren rust!

Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een ‘oorpauze’ zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.

Sta niet te dicht bij de geluidsboxen.

Dicht bij de geluidsboxen voel je de muziek natuurlijk het best, maar de hoge decibels die je oren daar binnenkomen, kunnen ze voorgoed naar de tuut helpen. Sta dus wat verder weg van de geluidsboxen. Je oren zullen je heel dankbaar zijn!

Loop de dag na een feestje niet met je oortjes of hoofdtelefoon in je oren.

Laat je oren die dag tot rust komen en vermijd luide muziek. Het is de beste manier om gehoorschade en oorsuizen te voorkomen.

Heb je ’s nachts na een feestje last van een pieptoon in je oren, maar verdwijnt die de volgende ochtend weer?

Negeer die waarschuwing van je oren dan niet. Die pieptoon is namelijk een alarmsignaal: je oren zijn die nacht wat beschadigd. Als je niet oppast, zal de schade zich opstapelen en kan dit zelfs tot permanente tinnitus leiden. Gun je oren dan vooral rust en draag steeds oordoppen.

Hoofdtelefoon / oortjes

Niet alleen te luide muziek op feestjes kunnen gehoorschade en oorsuizen veroorzaken, ook je oortjes of hoofdtelefoon kunnen je oren stevig en voorgoed beschadigen. Want vergis je niet: te lang luisteren naar te luide muziek via je oortjes of je hoofdtelefoon is zeer schadelijk voor je oren. Op deze pagina vind je handige tips om die apparaten op een veilige manier te gebruiken.

Onthoud deze tips goed, knoop ze je in oren en blijf zo je hele leven lang genieten van je favoriete muziek.